Ajankohtaista kansallispuvuista

Kansallispuku on jo reilusti yli 100-vuotias. Se on kestänyt ihanasti aikaa ja on myös joustanut ajan vaatimuksiin. Nyt valmistuvat uudet puvut pyrkivät olemaan esikuvauskollisia eli Kansallispukuraati pyrkii tekemään niistä mahdollisimman tarkkoja kopioita entisajan vaatteista. Myös raati joutuu joskus hieman joustamaan. Meillä ei esimerkiksi aina ole samanlaatuisia lankoja, kuin mitä 1800-luvulla on käytetty. Joudumme myös sarjomaan kaavat nykyihmisen mittoihin sopiviksi. Joissain asioissa tekninen kehitys auttaa meitä: voimme mm. digiprinttauttaa painokankaita esikuvien mukaan.

Suomessa on nelisensataa eri kansallispukumallia. Olemassa olevia pukuja tarkistetaan eli niitä päivitetään niin, että ne muistuttaisivat paremmin 1800-luvun alun esikuviaan. Joskus puku muuttuu tarkistuksessa vain vähän. Raidoitukset ja värit saattavat säilyä lähes ennallaan, mutta mittasuhteet ja materiaalien tuntu muuttuvat. Pukuihin voidaan myös lisätä osia, kuten esiliina tai useampia vaihtoehtoisia esiliinoja. Joskus puku muuttuu niin paljon, että siitä tulee kokonaan uusi puku ja entinen puku jää olemaan omanaan. Vielä kootaan myös uusia pukuja alueille, joilla ei ennestään ole omaa kansallispukua.

Kansallispukuraati toimii Suomen käsityön museon suojissa. Tällä hetkellä työn alla on Viipurin seudun naisen puku, jonka pitäisi valmistua syksyllä. Myös mm. Rautu-Sakkolan ja Rauman naisen pukuja tarkastellaan. Kansallispukukeskus on myös tuottanut miehille kaksi laukkua ja niiden ohjeet voi kuka vaan tulostaa netistä. Toki laukun voi teettää ammattilaisella, jos omat taidot ei riitä.

Katso lisätietoja ja uusimpia pukuja Suomen kansallispukukeskuksen sivuilta tästä linkistä.

Käsityön museon perusnäyttely Jyväskylässä ja samalla kansallispukunäyttely ”Komeasti juhlaan” museon alakerrassa sulkeutuvat 1.9. jälkeen. Uusia perusnäyttelyjä ruvetaan rakentamaan ja ne avautuvat kesäkuussa 2025. Kuja-näyttelytilassa esitellään 13.10. asti Kaukolan kansallispuvun vaiheita eriaikaisten pukukokonaisuuksien avulla.

Kansallispukuja pääsee taas ihailemaan kansallispuvun syntymäpäivän aikoihin ympäri Suomen. Me tuuletamme Espan puistossa sunnuntaina 4.8. klo 14-16. Tule katsomaan!

Kuvat: Johanneksen naisen liivin selkämys, Rauman seudun mies, Suur-Iin painokankaista hametta, karjalaisen sarkaviitan kirjontaa, Saarijärven kimonoröijyn helmaa ja silkkiesiliinaa, Tuutarin hartiushame ja Heinjoen talviesiliinan helmaa.

Liittyviä uutisia